Issue
Korean Chemical Engineering Research,
Vol.57, No.1, 22-27, 2019
쉘락/젤라틴을 함유한 저자극 · 친환경 매니큐어의 개발
Development of Low Irritative, Eco-friendly Nail Polish Including Shellac/gelatin
매니큐어는 손톱을 아름답게 꾸미기 위해 사용하는 색조화장품이지만 그 구성성분은 유해성분이 상당히 포함되어 있다. 매니큐어는 일반적으로 피막형성제, 색소, 용제, 계면활성제 및 침전방지제 등으로 구성되어 있다. 본 연구에서는 유해성 성분을 저자극, 친환경적인 성분으로 대체하여 4종의 매니큐어를 제조하고, 매니큐어로서 효력 비교실험과 안전성 및 안정성 시험을 실시하였다. 효력비교실험에서 쉘락/젤라틴 매니큐어 조성물(No. 4)이 내수성 및 적당한 강도를 지니면서 건조시간이 2분 내외로 대조군(4분 내외)보다 우수하고 악취도 개선되어, 피막형성제로서 가장 우수한 특성을 보여주었다. 또한 쉘락/젤라틴 매니큐어 조성물의 세포독성시험 결과, 1,000 μg/mL 농도에서 70% 이상의 세포생 존율로 시판되고 있는 매니큐어(50% 세포생존율)보다 독성이 낮았다. 4주간 온도 안정성 시험에서 저온에서는 색상의 변화가 없었으나, 상온과 고온에서 외관상변화 및 점도변화가 관찰되어 추후 제형의 개선이 필요한 것으로 생각된다.
Nail polish is used to decorate nail beautifully however, it contains lots of toxic materials. Generally, Nail polish consists of film-forming agent, colorant, solvent, surfactant and stabilizer. In this study, to replace toxic chemicals to low irritative, eco-friendly ingredients, we prepared 4 kinds of nail polish and tested safety, stability and performance. Nail polish including shellac/gelatin showed best performance in water-resistance, friability and drying time. When cell toxicity test is done by MTT assay, shellac-gelatin nail polish showed over 70% cell viability at 1,000 μg/mL whereas control nail polish in market showed 50% cell viability. At 4 weeks temperature stability test, color was stable at low temperature however it needs formulation improvement at higher temperature.
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