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HWAHAK KONGHAK,
Vol.38, No.2, 225-229, 2000
삼상 유동층 추출기에서 대두유의 침출 특성
Soybean-Oil Leaching in a Three-Phase Fluidized Bed Extractor
삼상 유동층 추출기(직경 0.012mX 높이 1.5m)에서 대두유의 침출 특성을 고찰하였다. 노르말 헥산과 압축공기를 각각 액상용매와 기상으로 사용하였으며 고체상으로 조쇄대두(cracker)와 압편대두(flake)를 사용하였다. 유동고체입자의 형태와 추출온도, 추출시간 그리고 기상유속이 대두유의 침출특성 및 오일의 추출에 미치는 영향을 검토하였다. 본 연구의 실험결과, 동일 추출조건에서 대두로부터 오일의 추출효율은 기상유속과 온도가 증가함에 따라 증가하였으며, 유동고체입자가 압편대두인 경우가 조쇄대두인 경우보다 오일의 추출효율이 높은 것으로 나타났다. 한편, 유동층을 이용한 추출장치에서 압편대두와 조쇄대두의 추출효율은 추출된 추출시간이 40분 경과한 후에 0.996와 0.992로 기존의 다단식 추룰장치와 비교하여 추출효율이 높게 나타났으며, 대두의 원료로 조쇄대두를 사용하여도 기존장치에서 압편대두를 사용할 경우의 추출효율을 나타내어 유동층 추출장치를 사용할 경우 대두를 전처리하기 위한 비용을 절감할 수 있는 것으로 나타났다.
Characteristics of soybean oil leaching have been investigated in a three-phase fluidized bed extractor(0.102 IDX1.5m Height). n-Hexane and compressed air have been used as a liquid solvent and a gas phase, respectively. The cracked(cracker) and flaked(flake) soybeans have been used as a fluidized solid phase. Effects of gas phase velocity, extraction time temperature and fluidized solid types on the extraction efficiency in the extractor have been discussed. As a result of experiments, the extraction efficiency has increased with increasing gas phase velocity and extraction temperature during the same extraction time. The efficiency has exhibited higher value in the flake bed extractor than that in the cracker bed. It has been found that the extraction efficiency has been higher in using the fluidized-bed extractor in the comparison with that of commercial unit. Moreover, the cracker, which needs pretreatment in using the previous process, can be used without modification in the fluidized-bed extractor, thus, the cost can be discarded condsiderably in using the fluidized-bed extractor.
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