Search / Korean Journal of Chemical Engineering
HWAHAK KONGHAK,
Vol.34, No.1, 77-82, 1996
Catalase의 고정화를 이용한 알코올감지용 바이오센서의 특성 연구
Characteristics of Alcohol Biosensor System with Immobilized Catalase
Catalase의 반응 특성을 이용하여 알코올 감지용 바이오센서를 제작하였으며, 알코올 계측 용도로의 적용 가능성을 살펴보았다. 일정농도의 과산화수소와 함께 측정하고자 하는 알코올을 센서의 반응부위에 동시 공급하여 catalase와의 경쟁 반응을 통하여 얻어진 과산화수소의 분해산물인 산소의 농도를 용존산소(DO) 전극을 통하여 측정하는 방법을 개발하였다. 제작된 센서는 에탄올뿐만 아니라 다른 알코올류에 대하여도 적용성이 있었고 센서의 측정범위는 18mM 정도며 30-90seconds 이내의 빠른 응답특성을 보여 주었다. 이는 기존의 NAD(H)를 동시에 공급해 주어야 하는 알코올 탈수소화효소 혹은 알코올 산화효소 등을 이용하는 계측시스템을 대신한 고 속의 매우 단순화된 반응시스템으로서 기존의 알코올 계측 시스템을 대체할 수 있을 것으로 기대된다.
An ethanol-sensing biosensor was developed using catalase reaction. The method consists of supplying alcohol and given concentration of hydrogen peroxide, which reacts competitively with catalase. The resulting amount of oxygen from this reaction is analysed using a dissolved oxygen(DO) electrode. The sensor can be also used for alcohols other than ethanol. In the developed sensor, the measurable concentration range was about 18mM of ethanol and the response time was within 30-90 seconds. The proposed sensing system is simpler and better in sensing performance compared to the systems using alcohol oxidase or alcohol dehydrogenase where NAD(H) has to be supplied.
[References]
  1. Aizawa M, Anal. Chim. Acta, 250, 249, 1991
  2. Tirmer APF, Karube I, Wilson GS, "Biosensors," Oxford Science Publishers, Oxford, 1987
  3. Winqvist F, Danielsson B, Lundstrom I, Mosbach K, Appl. Biochem. Biotechnol., 7, 135, 1982
  4. Yabuki S, Shinohara H, Aizawa M, J. Chem. Soc.-Chem. Commun., 1, 945, 1989
  5. Ishizuka T, Kobatake E, Ikariyama Y, Aizawa M, "Technical Digest 10th Sensor Symposium," 73, 1991
  6. Belghith H, Romette J, Thomas D, Biotechnol. Bioeng., 30, 1001, 1991
  7. Guibault GG, Lubrano GJ, Anal. Chim. Acta, 69, 189, 1974
  8. Walsh C, "Enzymatic Reaction Mechanims," Freeman and Company, San Francisco, 1979
  9. Schonbaum GR, Chance B, "The Enzymes, 3rd. ed.," eds. Boyer, P., Academic Press, New York, 13, 363, 1976
  10. Chance B, Maehly AC, "Methods in Enzymology," eds. Colowick, S.P. and Kaplan, N.O., Academic Press, New York, 2, 764, 1963
  11. Fromm HJ, Biochim. Biophys. Acta, 81, 413, 1964
  12. Dalziel K, Acta Chem. Scand., 11, 1706, 1957
  13. Rudolph FB, Fromm HJ, Biochemistry, 9, 4660, 1970
  14. Kim JH, "Effects of By-Products in Ethanol Fermentation and Optimization of Ethanoll Production Process," Ph.D. Thesis, Seoul National University, 1993
  15. Brannon ML, Peppas NA, J. Membr. Sci., 3, 125, 1987
  16. Joo H, Yoo YJ, Biotechnol. Tech., 5, 453, 1991