Search / Korean Journal of Chemical Engineering
HWAHAK KONGHAK,
Vol.26, No.2, 194-204, 1988
TPTT, MPMT 및 RSM Model의 비교 해석
Comparative Analysis of the TPTT, MPMT and RSM Models
열역학적 특성치의 추정식인 TPTT, MPMT 및 RSM방식을 용액이론과 열역학적 관점에서 고찰하였다. 용액을 구성하는 분자간 상호작용 영향의 현저함이 밝혀져 특이한 현상을 일으키는 혼합용액에 대하여 그 간에 제시된 TPTT식을 특히 다성분계에 적용하여 사용하기에 문제점이 지적되어 왔다. 또한 MPMT식은 여러 가지 미지함수를 지닌 매우 복잡한 형태로 되어 있어 다성분계의 적용에는 많은 문제점을 제시하였다.
이를 보완하기 위해 제시된 3성분계 및 다성분계의 기·액상의 조성과 온도와의 관계를 나타내는 RSM model은 각 독립변수의 영향과 분자간 상호작용을 표현함에 있어서 적합한 model임을 입증하였다.
The analysis of the various estimation methods of thermodynamic properties phase equilibrium behavior among TPTT, MPMT and RSM models is attempted based on the solution theory and thermodynamical view point. As the effect of molecular interaction among molecules in the solutions is largely significant, it is found the TPTT(two parameters two terms) equations in general have difficulties to express various multicomponent systems due to their excessive simplification.
The MPMT (multiple parameters multiple terms) equations also possess various difficulties in application of multicomponent systems due to many unknown parameters to be estimated, furthermore, estimations of the numerous parameters are excessively difficult and complex.
To correct this situation, RSM (response surface methodology) models which represent the relationship between equilibrium temperatures and compositions of vapor and liquid phase of ternary and the other multicomponent systems are optimized.
The optimized model is satisfactory in representing independent variables contributions and molecular interactions among various variables.